Kitten kopen

Kitten kopen, waar moet je opletten?

kitten kopen

Naast gediplomeerd Katvriendelijk en vacht besparend kattentrimster ben ik ook gediplomeerd Diergezondheidsadviseur en heb ik de PawPeds G1 cursus gevolgd. Vanuit mijn oogpunt als Diergezondheidsadviseur en mijn ervaringen wil ik jullie graag enkele basis adviezen geven over de aanschaf van een kitten.

Op bijvoorbeeld Marktplaats worden momenteel absurde prijzen gevraagd voor kittens. Het gaat hier om bedragen van 1500  euro tot wel 2000 euro voor een kitten zonder stamboom! Ga hier niet op in, zo graag je ook een kitten wilt dit zijn absurde prijzen!

Voorwoord

Zelf ben ik bijna 3 jaar bezig geweest met het voorbereiden en kunnen opstarten van mijn Cattery, want verantwoord fokken komt heel veel bij kijken. In de afgelopen jaren heb ik ontzettend veel geleerd van andere fokkers en heb ik de PawPeds G1 cursus gevolgd en met goed gevolg afgerond met betrekking tot het verantwoord fokken.

Paweds is een soort wereldwijde database waar je de stambomen kan vinden van alle raskatten. Je kan bijvoorbeeld de inteelt percentages zien en nog veel meer als je weet hoe deze site te gebruiken.

Het afgelopen jaar heb ik ontzettend veel geleerd van gerenommeerde fokkers uit mijn netwerk. Ik dacht dat ik het wel een beetje wist want ook wij hebben wel eens eerder nestjes met kittens gehad, wat dat betreft heb ik de ervaring wel.. dacht ik. Maar er komt nog veel meer bij kijken, meer dan ik ooit had gedacht.

Paweds is een soort wereldwijde database waar je de stambomen kan vinden van alle raskatten. Je kan bijvoorbeeld de inteelt percentages zien en nog veel meer als je weet hoe deze site te gebruiken.

Het fokken van een kitten komt een hoop  bij kijken.

Het begint al bij de ouders, uit welke lijnen (Familie stamboom komen zij?)

  • Ben je bekend met deze lijnen? (weet je of er ook bepaalde aandoeningen in de betreffende lijn aanwezig zijn?)
  • Zit er veel inteelt in de lijnen? (moeder met zoon, overgrootopa met kleindochter, opa met moeder enz.)
  • Zijn de ouders negatief getest op erfelijke aandoeningen zoals bijvoorbeeld HCM (verdikking van de hartspier) PKD (cystes op de nieren)? Beide zijn erfelijke aandoeningen waar de kat aan zal overlijden.
  • Maar ook erfelijke aandoeningen van het bewegingsapparaat bijvoorbeeld Patella luxatie (verschuiving van de knie schijf) Momenteel zij er zelfs onderzoeken naar HD ( heup dysplasie) bij katten.
kitten kopen

Zo zijn er nog tal van erfelijke aandoeningen die de levensverwachting en of de levens vreugde van jou kat kunnen beïnvloeden.

  • Zijn de ouders negatief getest op FIV ( katten aids) en Felv ( katten leukemie)?

Een goede fokker zal alles tot op de bodem uitzoeken en zich er van verzekeren dat de ouders gezond zijn en uit goede lijnen komen.

Natuurlijk kan niemand alles 100% uitsluiten, ook kunnen er aandoeningen bij jou kat ontstaan door andere oorzaken die niet van te voren te voorzien zijn, zoals bijvoorbeeld Fip ( Feline Infectieuze Peritonitis)

Fip kan onstaan door het corona virus (FCoV) diaree virus bij katten ( niet te verwarren met het Covid-19 virus) Het is een besmettelijk maar inprincipe ongevaarlijk virus bij katten.

Bij katten met een slechte weerstand kan  (let op: Kan, het hoeft niet) het virus gaan muteren in een gevaarlijker vorm wat FIP genoemd wordt. Fip kan zich niet goed vermeerderen in de darmen en zal daarom gaan uitwijken naar belangrijke cellen van het immuunsysteem. Als de kat een slechte weerstand heeft kan deze ziek worden, heeft het een goed weerstand dan zal de kat er niet ziek van worden.

De overlevingskansen bij FIP zijn momenteel nog niet groot, al zijn er inmiddels gevallen bekend dat katten na een heel lange kostbare weg toch zijn genezen van FIP.

Prijzen van een goede fokker

Ondanks dat een goede fokker heel veel tijd heeft gestopt in het vinden van ouders uit goede, gezonde lijnen om mee te gaan fokken. En ook veel geld heeft geïnvesteerd door de ouders op de juiste manier te testen op erfelijke aandoeningen en FIV en Felv alvorens te beginnen met fokken. Zal een gerenommeerde fokker afhankelijk van het ras niet deze absurde prijzen vragen en ook zijn kittens niet op marktplaats aanbieden.

Kiitens van een goede fokker zijn altijd met stamboom. Verkoopt een fokker met een geregistreerde cattery wel zonder stamboom? Dan is wat aan de hand. Of de moederpoes heeft al te veel nestjes gehad dan toegestaan is uit de vereniging ( 3 nestjes in de 2 jaar) wat ik al veel vind.. Of er klopt iets niet.

Daarom mijn TIP: google eens naar het ras waar je naar opzoek bent. Welke cattery`s spreken jou aan? Neem eens vrijblijvend contact op met een cattery waar je een goed gevoel bij hebt en laat je informeren.

Zonder stamboom

Ook als een stamboom voor jou geen must is, let er dan wel op dat de ouders negatief getest zijn op minimaal de genoemde erfelijke ziekten zoals HCM en PKD en bloedonderzoek hebben gehad negatief getest op FIV en Felv.

Kittens welke zonder stamboom of een kruising van meerdere rassen verkocht worden hebben ouders die beide of een van beide geen stamboom hebben. Er is daarom nooit duidelijk welke lijnen erachter jou kitten zitten en of er sprake is van inteelt of andere aandoeningen in de lijnen die de gezondheid van jou kitten kunnen beïnvloeden. Houd hier wel rekening mee. Een kitten zonder stamboom of een kruising heeft daarom nooit dezelfde aanschafwaarde en zeker niet meer dan een kitten die je bij een goede fokker koopt. Verzeker jezelf ervan dat het in deze situatie niet om broodfok (fokken voor geld) gaat.

kitten kopen

Wat heb ik nodig bij de aanschaf van een kat

  • Eten. Wat ga je voeren? Ga je voor hoogwaardig voer met een hoog vleesgehalte en geen onnodige toevoegingen of ga je voor goedkoper voer met veel koolhydraten en toegevoegd kleur smaak stoffen enz. Wil je vers rauw vlees gaan voeren?

Ga bij jezelf na wat je wil en wat je er aan kwijt bent.

  • Voer bakjes, liefst van keramiek
  • Een drink fontein. Katten drinken vaak te weinig, een drink fontein stimuleert de kat om te gaan drinken zodat ze genoeg vocht binnen krijgen.
  • Een kattenbak. Welk kattenbakvulling wil je gaan gebruiken? Kijk bijvoorbeeld eens in de dierenwinkel welke soorten er allemaal zijn, laat je informeren over eigenschappen van de verschillende soorten kattenbak vulling en wat het kost.
  • Ontwormen en behandeling tegen vlooien en teken.
  • Denk ook aan de dierenarts kosten.  De ene kat ziet maar 1x per jaar voor een apktje en vaccinatie een dierenkliniek van binnen en de andere (ik noem even wat) 4x per jaar.

Hoe ga je dat bekostigen? Laat jij je kitten verzekeren, leg je iedere maand een bedrag opzij voor als het nodig mocht zijn of zijn dergelijke onverwachte kosten voor jou geen probleem?

  • Krabpaal, mandjes en speeltjes
  • Huisvesting; mag mijn kat naar buiten? Weeg de risico`s af of je jou kat buiten wil laten lopen.

Heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid je tuin of balkon af te schermen, ook daar zijn tal van mogelijkheden voor te vinden. Bouw je een ren in je tuin of aan je huis zodat de kat veilig naar buiten kan. Kijk bijvoorbeeld eens op de facebook pagina Afgeschermde tuin voor katten en de inrichting ervan

kitten kopen
  • Aandacht en liefde. Jou kat heeft aandacht en liefde nodig. Ben je vaak genoeg thuis en heb je tijd om hem/ haar de aandacht te geven die ze nodig heeft.
  • De meeste katten vinden het fijn als ze een soortgenootje hebben, want hoe lief en hoe goed je ook voor je lieve poezenbeestje zorgt, wij kunnen nooit een soortgenootje vervangen.
  • En als laatste besef je dat bepaalde katten rassen zoals de half en langharige rassen en ook bijvoorbeeld de britse korthaar en blauwe rus vaak hulp nodig hebben met het onderhoud van hun vacht. Verdiep je daar ook in. Heb ik tijd en vind ik het leuk om mijn kat daar in te ondersteunen? Zo ja, laat je dan door een kattentrimster informeren welke materialen te gebruiken en hoe. Heb je weinig tijd of zie je het niet zitten dan zal de kat af en toe een bezoekje moeten brengen aan de kattentrimsalon om daar de vacht te laten onderhouden.

Goede tip is ook: Kom eens lang voor een gewenningstraject met je kitten in de kattentrimsalon om te wennen.

Tot slot

Naast dat een kattenvriendje of vriendinnetje ontzettend leuk, lief en gezellig gezelschap is, zitten er ook nadelen aan het houden van een kat.

  • Katten haren uit.

Vooral in de ruiperiode wanneer ze de wintervacht verruilen voor de zomervacht kan verharen best heftig zijn. Je vind de haren overal, en dan bedoel ik ook echt overal! Op de vloer, bank, je kleren, je eten je kop koffie.

Een trimster kan verlichting bieden maar dit niet oplossen ( lees hierover hoe dit zit in mijn blog “help! Mijn kat haart uit”). De enige oplossing is stofzuigen, zwarte kleren in de kast en plakrollers in de aanslag. De rui periode duurt ongeveer 8 weken.

  • Sommige katten vertonen ongewenst gedrag.

Zoals aan de bank krabben, in de gordijnen hangen, hoe ga je hiermee om? Besef dat wanneer je een kitten in huis neemt dat je deze moet gaan opvoeden en op katvriendelijke wijze het kitten moet gaan leren dat sommige dingen niet mogen. Dit doe je niet met een tik, nekvel pakken of een plantenspuit. Vertoont de kat of kitten ongewenst gedrag, dan haal je de kat uit de situatie. Je zet de kat weg, bijvoorbeeld naar de krabpaal waar het wel mag krabben, lijdt haar af met spelen, zeg tijdens het wegzetten bijvoorbeeld e dat mag niet of iets dergelijks, op een gegeven moment zal e zeggen voldoende zijn. Wees wel consequent zodat de kat leert dat een bepaald iets niet mag. Zorg ook dat de kat genoeg krab mogelijkheden heeft in huis, door een krabpaal en krabplankjes en/ of krabkarton op verschillende plekken in huis aan te bieden zodat de kat zijn of haar krabbehoefte kwijt kan.

  • Overgeven.

Soms moet een kat wel eens overgeven wanneer ze te snel hebben gegeten, een haarbal die eruit moet of als ze ziek zijn. Deze substantie kan natuurlijk op de gekste plekken gedropt worden, op je dure mooie nieuwe kleed, op de tafel en midden op de vloer waar je geheid eens een keer in gaat staan met je blote voeten of schone sokken. Wordt niet boos op de kat, deze kan er ook niks aan doen. Het hoort er wel bij als je een kat in huis neemt.

  • De kattenbak.

Niet het leukste werkje, maar het moet wel gebeuren. Schep minstens 1 keer per dag de plasjes en de keutels uit de bak, maak minstens 1 per week of indien nodig vaker de kattenbak helemaal schoon met een sopje. Ook heb je vaak uitloop van de kattenbakvulling, je zal daarom vaker moeten stofzuigen. Bij langharige katten kan ook wel eens een poepje in de vacht blijven hangen, hiermee zal je de kat even moeten helpen om deze eraf te halen. Anders heb je overal waar de kat gaat zitten een mooie bruine afdruk staan of het poepje valt eraf en iemand gaat erin staan.

  • Zorg dat je huis veilig is voor de kat, geen kabels los waar ze op zouden kunnen knagen of plekken waar de kat en vooral kittens (omdat ze uit nieuwsgierigheid overal inkruipen) vast zal kunnen komen te zitten.

Nawoord

Het blogje is wat langer geworden dan aanvankelijk de bedoeling was. Er is ook zoveel te vertellen over de aanschaf van een katje en alles wat daar bij komt kijken.

Hopelijk hebben jullie er wat aan en kunnen jullie met deze tips en adviezen een weloverwogen en bewuste keuze maken om een lieve kleine pluizenbol in huis te nemen.

En nogmaals je kan niet alles uitsluiten maar deze tips brengen je een heel eind.

Verdiep je in de kat als dier, het ras (indien van toepassing) waar je voor wilt gaan, past het bij je kan je dit ras geven wat het nodig heeft? Een erkende fokker van het ras zal je hierin graag begeleiden.

Ga je voor een kruising of stamboomloze poes let er dan goed op dat de ouders zijn getest zoals hierboven al genoemd.

kitten kopen

Ga bij een fokker of iemand met een nestje kijken alvorens je een aanbetaling doet. Hoe groeien de kittens op, zien ze er verzorgd uit, is de leefomgeving netjes, is de moeder aanwezig, zorg dat je de testen en stambomen mag inzien en vertrouw op je gevoel als je ergens gaat kijken.

Bij twijfel niet doen, al zijn de kittens nog zo schattig.

Bladwijzer maken Permalink.

Reacties zijn gesloten.