Blog: Koel tips voor je kat in de zomer.

Onze Misty

Soms denken mensen dat ze de kat een plezier doen door de kat in de zomer te laten scheren want het is anders zo warm voor de kat.. echter is dit een misverstand.😎

Functie van de kattenvacht: De vacht van de kat heeft zowel in de zomer en winter een isolerende functie. In de winter tegen kou en in de zomer tegen warmte en UV straling. Ook beschermd de vacht tegen verwondingen door bijvoorbeeld scherpe takjes of in een aanvaring met de klauw van een andere kat.

Bovendien kunnen katten niet zweten om de warmte kwijt te kunnen, zonder de bescherming van de vacht zal de kat oververhit raken en verbranden. Door een kat te scheren tegen zomer hitte doe je daarom meer kwaad dan goed.

Toch kunnen onze katten vriendjes het natuurlijk met deze hoge temperaturen ook warm hebben, daarom hieronder enkele tips om jou katten vriendje koel en comfortabel te houden. 😎

Tips om je kattenvriendje(s) koel te houden: – – houd de (rol) gordijnen dicht – zorg voor voldoende vers drinkwater – schaf een koelmatje aan – Ventilator of airco op een niet te koude stand aan – vochtige handdoek om op te liggen – fles koud water met een handdoek erom waar ze tegen aan kunnen kruipen – even niet spelen, laat de kat zijn eigen koele plek opzoeken en laat hem/ haar met rust – Een bakje of teiltje met water met (bewegende) speeltjes uiteraard waterbestendig (bv robot visjes) vinden ze ook altijd erg leuk – katten ijsjes worden afgeraden ivm “brain freeze” (knallende snijdende hoofdpijn)

Symptomen oververhitting – lusteloos – kwijlen – koorts (normale temperatuur van een kat is 38°-39° – overgeven en/of diarree – hijgen. Een kat hijgt niet om zijn warmte kwijt te raken, op dat moment kan de toestand van de kat al kritiek zijn. Neem dan gelijk contact op met een dierenarts. Probeer de kat te koelen door: – de kat kleine beetjes water te drinken te geven – leg de kat OP en niet onder een vochtige lauw warme handdoek (NIET KOUD!),  de kat kan in shock raken. Of leg een natte lauwe handdoek tegen zijn buik Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips.

Geniet van het mooie zomer weer!! 🌞😎

Groetjes Andrea
Jullie Kattenvriendin

Bladwijzer maken Permalink.

Reacties zijn gesloten.