Het vervoeren van uw kat naar de trimsalon

Tips en Tricks: vervoeren van mijn kat naar de trimsalon, dierenarts of kattenhotel.

Wanneer u met uw kat(ten) een bezoek moet brengen aan de kattentrimsalon, dierenarts of kattenhotel, dan zal uw kat vervoert moeten worden in een transport/ reismandje. Het volgende is handig om te weten en/of rekening mee te houden:

vervoeren van de kat naar de trimsalon

Vervoer van de kat

Zorg dat u uw kat in een geschikt reismandje vervoert dat bij het formaat van de kat past. Niet te klein voor een maincoon bv. Reismandjes waar de bovenkant vanaf gehaald kan worden zijn het fijnste voor de kat. Een verlegen of een ietwat angstige kat zal namelijk niet snel zijn mandje uitkomen. Doordat het mogelijk is de bovenkant van het mandje eraf te halen, kan de kat in het onderste deel blijven zitten tijdens de trimbehandeling of onderzoek bij de dierenarts. Zo voelt de kat zich veiliger.

Zorg ervoor dat uw kat een fijne associatie krijgt aan het reismandje

Zet het reismandje, zo nu en dan eens zomaar in woonkamer met een kleedje erin. Op deze manier associeert de kat het mandje niet alleen met spannende dingen zoals een bezoek aan trimsalon, dierenarts of kattenhotel. Uw kat zal hierdoor minder stress ervaren wanneer het wel eens tijd is een bezoekje te brengen aan de trimsalon of dierenarts.

Bij zeer angstige katten kan het zinvol zijn om wat feliway, een spray op basis van feromonen of Pet Remedy spray waar katten zich rustig bij voelen, in het mandje te sprayen voor u uw kat in het mandje zet. 

Lukt het toch niet, dat u de kat het reismandje in gaat, dan kunt u het volgende proberen: leg wat lekkers (liefst iets met een onweerstaanbare geur) achterin het reismandje. De kat zal dan zelf naar binnen lopen. Wanneer dit niet werkt kunt u proberen de bovenkant van het mandje los te maken, de kat in het onderste gedeelte te zetten en het bovenste gedeelte weer terug plaatsen. Of u zet het reismandje rechtop met de bovenkant naar boven, steun de kat onder zijn kontje en voorpootjes (laat de voorpootjes over uw arm hangen) laat de kat met zijn rug tegen uw buik aanleunen en laat hem voorzichtig zakken in het reismandje. Onthoud dat de positieve associatie met het reismandje zoals genoemd in de eerste alinea de beste basis legt om uw kat zo stressvrij mogelijk te vervoeren.

Bezoek aan de kattentrimsalon

Omdat ik uitsluitend katten trim en geen honden zal het bezoek minder stressvol zijn dan bij een andere trimsalon waar ook honden komen (in verband met de geurtjes in de trimsalon). Na de trimbehandeling van iedere kat wordt alvorens de nieuwe katten-klant de trimsalon betreedt de trimsalon schoongemaakt en gedesinfecteerd waardoor er naast vanuit het hygiëne oogpunt tevens weinig tot geen geur meer aanwezig zal zijn van zijn voorganger. Ook trek ik een schoon trimjasje aan. Katten zijn nu eenmaal gewoonte dieren waardoor het altijd een beetje spannend kan zijn om uit zijn/haar vertrouwde omgeving te zijn. Neem daarom ook altijd een eigen kleedje mee, die ik kan gebruiken op de trimtafel. De kat zal zich meer op haar gemak voelen als hij/zij de geur van thuis in de buurt heeft.

Tijdens de trimbehandeling mag u uiteraard bij uw kat blijven. Hij of zij associeert uw stem met fijne dingen van thuis en voelt zich daarom veiliger.

Bladwijzer maken Permalink.

Reacties zijn gesloten.