Wanneer en waarom u kat laten trimmen?

De vachtverzorging van een kat is erg belangrijk, zowel voor de kort als langharige kat. Een kat met lange haren heeft veel kans op klitten, ook de vacht van een korthaar kan “vast” gaan zitten en zelfs in de vilt schieten. Dit geeft vaak veel ongemak voor het dier.

Ondersteuning in de vachtverzorging van u kat is vaak gewenst wanneer u een half-langharige heeft. De vacht van een half-langharige kat klit snel. Maar ook bepaalde kortharige raskatten met een dikke ondervacht zoals de Britse korthaar hebben behoefte aan extra aandacht van de vacht.

Evenals katten op leeftijd, met gewrichtsaandoeningen een andere aandoening of handicap.

Wanneer heeft mijn kat kans op klitten en/of behoefte aan ondersteuning in de vachtverzorging?

De kans op klitten of een slechte vacht verzorging is groter bij:

  • Half en Langharige katten
  • Katten met overgewicht
  • Oudere katten
  • Katten met pijn aan rug en gewrichten (Artrose)
  • Katten met een (nog onbekende) lichamelijke aandoening
  • Katten met gebitsproblemen
  • Katten met een aandoening of handicap (bv amputatie van een poot)
  • In en na de winterperiode

In de winter en na de winterperiode is de kans op klitten en vilt het grootst, wanneer we de verwarming aan hebben en de lucht in huis droog is. Het heeft er onder andere mee te maken dat de mooie wintervacht van onze half-langharige katten zijn beste tijd alweer heeft gehad. De vachten zijn droog en de vacht kwaliteit is verminderd door veroudering van de vacht. Vooral in periodes van vorst en sneeuw kan de vacht van de een op andere dag in de klit schieten. De luchtvochtigheid in huis speelt hier ook een grote rol in, nu we de verwarming of kachel aan hebben staan. Daardoor in is de lucht droger in huis. Wat kan je doen? Een luchtvochtigheid percentage van 55% is ideaal in huis. Dit kan je doen met de aanschaf van een luchtbevochtiger of door verwarmingsbakjes met water aan de radiatoren te hangen. Ook zijn er speciale pipetjes te koop voor een droge vacht (hier heb ik zelf nog geen ervaring mee)

Katten met overgewicht hebben moeite met het verzorgen van hun vacht omdat ze simpelweg niet overal bij kunnen komen. Op de gebieden waar de vacht niet onderhouden wordt gaat de vacht een soort van vastzitten en oogt niet meer glad en glanzend. Op den duur zal zelfs de vacht van een kortharige katten op deze plekken gaan vervilten.

Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor katten met pijn aan rug en gewrichten door bijvoorbeeld artrose. Het doet de kat pijn om in bepaalde houdingen moeten te gaan zitten om zich te wassen of het lukt gewoon niet meer. Ook een kat met een handicap (bv amputatie poot) of andere aandoeningen van het bewegingsapparaat hebben moeite om alle plekjes op hun lichaam te verzorgen De kat heeft dan ondersteuning nodig in het verzorgen van zijn vacht om erger te voorkomen.

Katten met pijn aan het gebit verzorgen ook de vacht slecht omdat ze pijn hebben in hun bek en het daarom maar laten.

Een trimbeurt kan ook helpen om haarballen te verminderen.

En het zorgt voor tijdelijk minder haar in huis.

Klitten in de vacht van uw kat

Het is belangrijk om te voorkomen dat uw kat klitten krijgt. Klitten kunnen ervoor zorgen dat uw kat continu pijn heeft.

Daarnaast kan de vacht door klitten gaan vervilten.

Bij vilt is een klit zo vast en hevig verweven geraakt, dat er een soort ‘plakkaat’ of ‘viltplek’ is ontstaan. Deze viltplek trekt de huid van uw kat vaak strak, waardoor uw kat pijn en minder bewegingsvrijheid heeft.

Klitten doen pijn bij de kat, ze trekken aan de huid. Alles gaat zeer doen, lopen, liggen, zitten en spelen. Ook aaien doet de kat zeer.

Onder de vervilte vacht kunnen huid irritaties en infecties ontstaan en zelfs wondjes in het ergste geval kan zelfs de huid gaan scheuren omdat het vilt de huid op spanning zet.

Zodra de vacht vervilt is kan je deze er niet meer uitkammen, de trimbehandeling bestaat dan uit een combinatie van kammen en scheren. Het is namelijk niet altijd mogelijk om alle klitten eruit te kammen. Soms is dit gewoon te pijnlijk voor de kat.

Ziet u een klit? Probeer met uw vingers de klit te ontwarren, zo voorkomt u dat deze groter wordt of erger nog gaat vervilten. Knip een klit of vilt nooit eruit, de kans is groot dat u in het vel knipt. Het vel van de kat is erg dun en scheurt snel uit.

Regelmatig de vacht van uw kat laten verzorgen in de trimsalon is daarom geen overbodige luxe.

Vachtverzorging van een langharige kitten

Voor zowel de kat als voor u heeft het voordelen om al jong te beginnen met de vachtverzorging van uw langharige kitten.

Borstel uw kitten op jonge leeftijd met een zachte borstel en biedt uw kitten daarna iets lekkers aan.

Uw kat zal dan het verzorgen van de vacht met iets positiefs in verband brengen.

Naarmate uw kat ouder is, wordt de vachtverzorging belangrijker. Kam eens per week de vacht met een metalen combi-kam en eventueel een slickerborstel door. Als u kat lekker op schoot ligt of naast u op de bank ligt kunt dagelijks met de vingers door de vacht gaan. U voelt dan gauw genoeg of u een knoopje (klit) tegenkomt en kunt u deze eruit friemelen.

Heeft u nog geen metalen combi-kam of slickerborstel, deze kunt aanschaffen bij mij in de salon of in mijn webshop.

Stop altijd als uw kat aangeeft het borstelen niet meer leuk te vinden. En probeer het op een ander moment opnieuw. Sluit de kam of borstelbeurt altijd positief af.

Als u wel doorgaat, kan het borstelen voor uw kat een negatieve ervaring worden

Laten katten zich makkelijker trimmen in de trimsalon?

De meeste katten laten zich bij ons makkelijker behandelen dan thuis. De vreemde omgeving en de behandeling door een onbekend persoon maken indruk op de kat.

Ook probeer ik de trimbehandeling zo positief mogelijk te laten verlopen zonder dwang.

De kat wordt tijdens de trimbehandeling verwend met kroelen, wat lekkers of afgeleid met een metabi stokje of een snuffelzakje met kattenkruid en/of valeriaan.

De ene kat geniet zichtbaar van een trimbehandeling maar soms kan het ook kan zijn dat een trimbehandeling wat langer duurt omdat de kat het misschien te spannend vind en een pauze nodig heeft.

Echter komt het ook voor dat een kat zo gestresst of agressief is dat er bij de Dierenarts onder een roesje getrimd moet worden, maar meestal kunnen we dit voorkomen.

Het trimmen onder een roesje gebeurd in de Dierenkliniek onder begeleiding van de dierenarts. Het is soms ook mogelijk dat ik u kat trim in de Dierenkliniek.

Wat kost het trimmen van mijn kat?

De kosten van het trimmen hangen af van de benodigde vachtverzorging en uw kat.

Voor de actuele prijzen klikt u op het kopje tarieven op de Home pagina.

Hoe vaak moet mijn kat naar de trimsalon?

Het beste is om met uw kat twee tot vier keer per jaar naar de trimsalon te gaan, afhankelijk van de vacht en de verzorging die hier bij komt kijken. Er zijn ook katten waarbij het nodig is dat zijn iedere 12 weken komen voor een trimbehandeling. Dit kan verschillende redenen hebben zoals gewrichtsproblemen, oudere kat, kat met een aandoening of handicap. Maar ook wanneer uw kat een vreselijk dikke vacht heeft en daardoor sneller klit. Het hangt er ook vanaf hoe vaak een eigenaar de tijd heeft/ neemt om de vacht van de kat te onderhouden. Heeft de eigenaar niet veel tijd dan zal ik deze kat regelamatiger helpen met het onderhoud van zijn/ haar vacht.

Door uw kat regelmatig naar de kattentrimmer te brengen, gaat het kammen en borstelen thuis ook makkelijker.

Probeer te voorkomen dat de vacht van u kat in de vilt schiet, een preventief bezoek aan de trimsalon is dan zeker geen overbodige luxe. Wist u dat wanneer u regelmatig (binnen 3 maanden) terug komt voor een onderhoudsbeurt van de vacht van uw kat een leuke korting van 10% op de trimbehandeling krijgt?

Heeft u kat klitten of misschien is de vacht al iets vervilt? Wacht dan niet te lang en plan zo snel mogelijk een afspraak in bij een trimsalon. Zo zorgen we er samen voor dat een bezoek aan de trimsalon een positieve ervaring voor de kat kan blijven doordat de trimbehandeling niet te lang voor de kat hoeft te duren.

Heeft u nog vragen?

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen, twijfelt u of u kat naar de trimsalon moet, of heeft u vragen over de vachtverzorging van uw kat. Neem gerust contact met mij op, ik sta u graag te woord.

Reacties zijn gesloten.